Contact phone number:

Contact email:

Asansör Kırmızı Etiket – Anlamı Ne?

17 Şubat 2018

Antalya’da başta Muratpaşa olmak üzere Kepez, Konyaaltı, Manavgat gibi ilçelerde asansörlerin yıllık periyodik kontrolleri devamlı olarak yapılıyor. Bu kontrollerde asansörlerin güvenlik düzeyini kullanıcıların anlaması için çeşitli renk etiketleri iliştirilmekte. Kırmızı etiket alan asansörlerde yapılacak olanlar neler?

asansör kırmızı etiket

Kırmızı Etiket

Asansörün kullamının güvensiz olduğu anlamına gelir. Yapılan kontrol sonucunda ilgili asansörün bakanlık tarafından hazırlanan kontrol kriterlerine uygun olmadığını gösterir. Bu etiket iliştirilen asansörün 30 gün içerisinde ağır kusurları giderilmelidir. Bu süre içerisinde kusurları giderilmeyen asansör ilgili idare (genelde belediye) tarafından mühürlenerek kullanım dışı bırakılır. Kırmızı etiket almış asansörün kullanılması yasaktır, bu etiketin iliştirildiği asansörün kullanımı sırasında olabilecek kazadan bina yöneticisi sorumlu tutulur.

Sarı Etiket

Kırmızı etiketten sonraki en kötü etiket sarı etikettir. Asansörün kusurlu olduğu anlamına gelir. Eksikliklerin gideirlmesi için bina yönetimine 60 gün süre verilmektedir. Tıpkı kırmızı etiket gibi 60 gün içerisinde eksikleri tamamlanmayan asansör ilgili idare tarafından mühürlenir.

Mavi Etiket

Kullanılan asansörün hafif kusurlu olduğunu gösterir. Mavi etiket almış asansörün takip kontrolü bir sonraki periyodik kontrolde yapılır.

Yeşil Etiket

Asansör tüm kriterlere eksiksiz olarak uyuyorsa bu asansöre yeşil etiket yapıştırılır. Yeşil etiket bulunan asansörün kullanımı uygundur. Ancak periyodik kontrol tarihinden itibaren bir yıl geçerlidir. Bina yöneticisi süresi geldiğinde A Tipi Muayene kuruluşuna başvurarak yeniden kontrolünü yaptırmakla yükümlüdür.

Asansörüm kırmızı etiket aldı ne yapmalıyım?

Sitemizde bulunan asansör firmaları sayfasını inceleyerek Antalya’da bulunan yetkili asansör firmalarından teklif alarak asansörün eksiklerini gidermelisiniz. Eksikler giderildikten sonra yine kontrolü yapan A Tipi Muayene kuruluşuna başvurarak eksiklerin doğru şekilde giderilip giderilmediğini teyit ettirerek Mavi veya Yeşil etiketin yapıştırılmasını sağlamalısınız.

Asansörün periyodik kontrolünün yapılması bina sorumlusunun görevidir. Bina sorumlusu ilgili belediye ile protokol yapmış olan A Tipi Muayene Kuruluşu’na başvurarak asansörün kontrolünü yaptırmakla mükelleftir. Kontrolü yapılmayan asansörde doğabilecek herhangi bir kaza vb. durumdan bina yöneticisi sorumludur.

Asansörlerin periyodik kontrollerini yapan kuruluşlar bakanlık tarafından yetkilendirilmiştir ve A Tipi Muayene Kuruluşu olarak anılırlar. Antalya’da Muratpaşa ve Manavgat ilçeleri için Makina Mühendisleri Odası, Aksu ve Alanya belediyeleri için Türk Standardları Enstitüsü, Kepez ilçesi için RoyalCert, Konyaaltı ve Döşemealtı ilçeleri için ise AND kuruluşlarına başvuru yapabilirsiniz.

 

 

 

0 Comment on this Article

Add a comment

Son Eklenenler

  • Antalya Ev Yemekleri

    Antalya Ev Yemekleri

    Elmalı Mahallesi 22 Sokak No: 8/B Muratpaşa Antalya
  • Akademik Asansör

    Akademik Asansör

    Üçgen Mah. Güllük Caddesi. No: 78 Muratpaşa Antalya
  • TYF Sigorta

    TYF Sigorta

    Ermenek Mahallesi Rauf Denktaş Caddesi No69 Muratpaşa Antalya
  • Blue Paradise Side Hotel

    Blue Paradise Side Hotel

    Evrenseki Mahallesi Sahil Caddesi No:12 Manavgat Antalya
  • Prize Hotel

    Prize Hotel

    Şirinyalı Mahallesi, 1503. Sk. No:4 Muratpaşa Antalya
  • Çiftlik Bank Antalya Şubesi

    Çiftlik Bank Antalya Şubesi

    Balbey Mah. İsmetPaşa Cad. No 16 Muratpaşa - Antalya